Перемоги

Обвинуваченого звільнено з-під варти у підготовчому засіданні

10 січня 2019 року адвокат Дмитро Чугуєнко переконав суддю Солом’янського районного суду міста Києва негайно звільнити з-під варти обвинуваченого у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 статті 309 та ч. 1. статті 263 Кримінального кодексу України та застосувати до нього більш м’який запобіжний захід, не пов’язаний із триманням під вартою.

На момент розгляду клопотання про зміну запобіжного заходу, обвинувачений, який є раніше несудимим, вже майже півтора місяці перебував під вартою у Київському слідчому ізоляторі, що завдавало йому нестерпних фізичних та психологічних страждань.

Проблематичним вдавалось змінити запобіжний захід з тих підстав, що суди, обравши одного разу запобіжний захід не бажають змінювати свою думку та ставити під сумнів рішення інших суддів (слідчого судді). Крім того, негативний вплив мали показання самого обвинуваченого та докази на підтвердження його винуватості.

Водночас, захиснику вдалось зібрати достатньо доказів, які у своїй сукупності зменшують суспільну небезпеку кримінально караного діяння, спростовують ризики невиконання покладених на обвинуваченого процесуальних обов’язків, а також запобігання спробам переховуватися від суду та вчинити інше кримінальне правопорушення.

Крім того, було зібрано відомості, що позитивно характеризують обвинуваченого, підтверджують його міцні соціальні зв’язки.

Судом у підготовчому засіданні прийнято рішення задовільнити клопотання захисника про зміну запобіжного заходу, відмовити прокурору у застосуванні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та застосувати до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту.