Аналітика

Довіряй, але перевіряй. Заборона батьком виїзду за межі України своєї дитини

У зв’язку з введенням воєнного стану на території України скасовано необхідність отримання нотаріально посвідченого дозволу іншого із батьків для виїзду дитини за межі України.

Оскільки чоловіки обмежені у праві виїзду за межі України через мобілізацію, очевидно, що матері дітей, не обмежені дозволом батька на виїзд дитини, мають можливість зловживати своїми правами, та фактично самостійно визначати місце та країну проживання дитини.

Стаття 141 Сімейного кодексу України вказує на те, що мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою, а  розірвання шлюбу між батьками, проживання їх окремо від дитини не впливає на обсяг їхніх прав і не звільняє від обов'язків щодо дитини.

А відтак батьки шукають ефективного захисту своїх прав за запитом «безкоштовна консультація юриста» в Інтернеті.

Інтернет відгукується різними консультаціями безкоштовних юристів на цю тему, одна з яких:

Батько має право подати письмову заяву до Державної прикордонної служби про заборону виїзду дитини за межі України, а  остання начебто має таку заборону накласти.

До нас звернулась наша діюча Клієнтка, занепокоєна такою можливістю батька дитини, що може перешкодити їй вільно залишити територію України після короткострокового візиту до рідних.

На просторах Інтернету можна зустріти консультації різних юристів з цього питання. Більшість з них спираються на слова представників Державної прикордонної служби, що в усній формі така заборона не може бути накладена. А от наявність звернення в письмовій формі – може стати законною підставою для заборони виїзду дитини. Тут правники пропонують два варіанти для одного з батьків, який хоче заборонити виїзд дитини:

  • або подати письмову заяву до Адміністрації Державної прикордонної служби, в якій потрібно вказати та аргументувати причини заборони виїзду дитини за кордон.
  • або отримати рішення суду, яке б встановлювало таку заборону;

Пройдемось по кожному з варіантів по порядку. Спочатку головне - заборонити виїзд дитини одному із батьків шляхом подання письмової заяви до Адміністрації Державної прикордонної служби – неможливо! Чому – тому, що не передбачено Законами, Конституцією, а також відомчими нормативними актами, якими керуються прикордонники.

Якщо батько або мати дитини подасть письмове звернення до Адміністрації Державної прикордонної служби з проханням заборонити виїзд неповнолітньої дитини за кордон, воно не буде прийнято до виконання. Таку відповідь ми отримали у роз’ясненні особисто від Адміністрації Держприкордонслужби, яке було надіслано у відповідь на запитання Клієнта Адвокатського об’єднання «Дісп’ютс».

Адміністрація акцентувала увагу, що Відповідно до пункту 2-3 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57, виїзд за межі України дітей, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітніх брата, сестри, мачухи, вітчима або інших осіб, уповноважених одним з батьків письмовою заявою, завіреною органом опіки та піклування, здійснюється без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків та за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України) документів, що містять відомості про особу, на підставі яких Держприкордонслужба дозволить перетин державного кордону.

Єдиним способом заборонити виїзд дитини за межі України є ухвала суду про відповідну заборону, яку суд постановляє як захід забезпечення позову.

Для цього один із батьків повинен звернутися до суду із позовом про, наприклад, визначення місця проживання дитини, про участь у вихованні або про повернення дитини в порядку, встановленому Конвенцією про цивільно-правові аспекти міжнародного викрадення дітей 1980 року. Одночасно із поданням такої заяви батько або мати подають заяву про забезпечення позову шляхом заборони виїзду неповнолітньої дитини за межі території України до закінчення судового розгляду.

Якщо суд задовольнить цю заяву і постановлена ухвала набере законної сили, в цьому випадку буде діяти заборона на виїзд дитини за кордон.

Отже, заборона виїзду неповнолітніх дітей за межі території України можливе виключно на підставі судового рішення.

Натомість звернення із письмовою заявою до Адміністрації Державної прикордонної служби про заборону виїзду дитини не буде мати жодних наслідків.